Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 13. maj 2018

Tid til en øl - Det Bette Ølhus / Belgisk Mikrobryg


13. Maj 2018


Lørdag var der uldfestival i Saltum og erfaringen viser, at mange mænd bliver efterladt ensomme og modløse derhjemme. For at modvirke dette havde jeg arrangeret et tur til ”Det Bette Ølhus” i Aalbæk. Vi var en håndfuld uldenkemænd, der drog af sted med toget. Der var også et par stykker, der tog med i ren og skær sympati - for at vise deres solidaritet. Det var godt med opbakning til sådant et socialt arrangement.

Vejret var dejligt, og vi satte os udenfor og bestilte en ølsmagning med de 8 øl, der var på hanerne. Jeg kendte de fleste fra tidligere. Der var bla. ”Kwak” – ”Tripel Karmeliet” og ”Kasteel Tripel” Også den interessante ”Gageleer” med store mængder porse var på programmet. Og en ferskenøl – ”Bush Peche Mel”


Denne øl blev brygget første gang i 2009 og er en studentercocktail – en blanding af ”B
ush Ambree” og ferskenjuice. Det er uden tvivl den stærkeste frugtøl fra Belgien. Den holder 8,5%.

Det er fersken, der dominerer smagen, selvom der var andre bud som mango og ananas rundt om bordet. Bryggeriet nævner også selv antydning af mango. Der var temmelig delte meninger om denne øl, men vi var da et par stykker er ikke er frugtforskrækkede.

Karakter 3+

Vera, der ejer ”Det Bette Ølhus” kører selv til Belgien og henter øllet hjem, og for nylig var hun af sted for at udforske belgiske mikrobryggerier. Ud i de fjerneste afkroge at lande, hvor der kun tales fransk og der måske kun er en øl i sortimentet. Mange af disse øl er hentet med hjem og optager nu en hel reol i butikken.

Efter ølsmagningen var det tid til at prøve et par af de nye øl.


Amburon Belgian Craftbrewery er stiftet af Davi Daniels, Carlo de Baere og Jan Jacobs. Det stammer fra august 2016 og ligger i Tongeren. I denne by står en statue af den galliske kriger Ambiorix ( der er også en øl, med det navn ). Navnet på bryggeriet – Amburon – er en henvisning til  ham.

Brygmesteren Bert Housen holder sig opdateret med de nyeste trends og eksperimenterer med vildgær og fadlagring.
Tongeren er den ældste by i Belgien og de oprindelige indbyggere går under navnet Tungri, hvilket også er navnet på bryggeriets øl.

De brygger en blond, en bitter og en dubbel, men vi smagte ”Walk on the wild side”, der er en dubbel på 8,5%. Den er fadlagret på bourbonfad fra Belgian Owl.

Fadlagringen virker lidt tung. Der er smag af karamel og brød, men fadet er ikke med til at løfte smagen i ny retning. Den giver kun et let syrligt islæt.

Karakter 3+


Det næste bryggeri var Enigma. Deres øl er prydet af nogle farvemættede motiver og tager afsæt i mytologiske emner med navne som ”Tamera” – ”Hades” og ”Ragnaröck”.

Vi smagte ”Black Fuel”, der portrætterer nogle øldrikkende bikere. Og det er da også en sort sag.
9,0% alkohol. Det er mørk frugt og karamel og en del sødme, men humlen prøver at balancere indtrykket. ( 28 IBU ).

Karakter 4+

Der er ikke mange oplysninger om bryggeriet. De skriver at deres mål er at lave godt øl og det er stort set alt. Måske kan jeg finde noget mere en anden gang. Bryggeriet er fra 2015 og ligger i Heusden-Zolder


Der var mange besøgende på den dejlige forårsdag, og Vera havde travlt med at betjene alle, så butikken var lukket. – men dog ikke låst, så der var mulighed for at kigge indenfor. Og sidst på dagen fik vi da også lokket Vera væk fra gæsterne så vi kunne købe lidt med hjem. Det blev dog kun til 6 flasker fra de små belgiske bryggerier, men dem vil jeg skrive om en anden gang.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar