Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 6. september 2014

Tid til en øl - Ny Nordisk Øl


6. September 2014

I dag er det Øllets Dag, og overalt i landet har lokalafdelinger af De Danske Ølentusiaster fejret det på forskellig vis. I Aalborg havde vi inviteret Christian Andersen til at holde et oplæg og en smagning med Ny Nordisk Øl, der fik Den Danske Ølpris 2014.

 
Christian Andersen har længe skrevet om øl i Jyllandsposten, hvor hans blog ”Durst” har sat øl til debat ( nu er den desværre lukket ), og han er en af initiativtagerne til manifestet om Ny Nordisk Øl. Sammen med Anders Kissmeyer og Per Kølster har han opsat nogle mål, der kunne bringe en speciel nordisk øltype på landkortet. Brygget med lokale råvarer – både malt, humle og gær, samt med lokale smagsgivere fra den nordisk natur. Det sidste er prøvet før, men her er projektet mere ambitiøst, fordi det hele skal være hjemmedyrket. Til gengæld er der ingen forudindtaget opfattelse af, hvad sådan en øl skal indeholde. Man har inviteret danske og nordiske bryggere til at komme med alle deres bud på, hvordan sådan en nordisk øl skal skrues sammen. Spændende eksperimenter, som vi fik lov at smage lidt af i dag.

Den første øl var fra Thisted, hvor man har prøvet med flere udgave af nordisk øl. ”Xperimentet nr.4” ( man har ikke skiftet etiket, så der står nr. 2 på alle udgaver ) er em tisgul øl på 5,8%. Den er brygget med havtorn og porse. Den har en let syrlig duft, hvor porsen træder frem og også spor af sødme fra honning. Det var til gengæld ikke nævnt som ingrediens, men det har været brugt i tidligere udgaver.  Dem føles let og behagelig. Smagen er sødlig og mindede mig en den lille mjødsmagning, jeg var udsat for på Voergård i sommer, så jeg føler mig overbevist om honningen. Porse og et strejf af klitenge blander sig i smagen.
Karakter 4                                                              

Næste øl var fra Herslev, der havde en øl brygget med hø med på Ølfestivalen i år. Den skulle vi smage ( Der var lidt usikkerhed om det var præcis samme udgave ). Det specielle er, at den er gæret sammen med hø et par dage, og derefter gæret færdig med alegær. Det er en uklar, lys gylden øl på 4,9%. Den har en let syrlig aroma, hvor citrus træder frem sammen med en støvet note at halm ( måske er det bare fordi den hedder ”Mark Hø Øl” ) Smagen er udpræget citron, og der var debat om, det var et resultat af brugen af hø, hvilket jo er spændende.

Karakter 3+                                                            


Coisbos ”Ten” vandt faktisk konkurrencen på Ølfestivalen, og de præsenterede en øl med birkesaft og kvæde – uden humle. Birkesaften var karameliseret og dukkede op i aromaen sammen med  abrikos – eller nok rettere kvæde. Det var en helstøbt øl, som bestemt ikke bar præg af at være en flippet forsøg på noget nyt. Faktisk var jeg indtil videre positivt overrasket over det høje niveau af øllet.
 Karakter 4+ 

 
Derefter fulgte Thisteds tredje eksperiment – stadig benævnt ”Xperimentet 2”. Denne øl var mørkere og tilsat porse og malurt. Porsen var tydelig og indbydende i aromaen, men den var kun kortvarigt til stede i smagen inden malurten tog over. Og det er ikke rigtig en bitterhed, som jeg bryder mig om.
Karakter 3    
 
 
Som et lille ekstranummer havde lokalformanden taget den oprindelige ”Xperimentet 2” med, så alle, der havde lyst kunne få en mindre smagsprøve af den. Vi blev advaret – ”Den er endnu mere bitter”. Læg mærke til at den er endnu mørkere end treeren. Først var bitterheden ikke så fremtrædende, men jeg skal love for den kom snigende og blev hængende i lang tid, efter øllet var sunket. På sin vis mere behagelig end den forrige, men der er en grund til at ”malurt i bægeret” ikke er noget positivt.
Fortsættes…..

Ingen kommentarer:

Send en kommentar