Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

søndag den 31. marts 2013

Tid til en øl - Ølsmagning / Engelszell / Fantôme


31. Marts 2013

Trappistøl har altid været forbundet med belgisk øl. I 2005 fik et hollandsk trappistkloster lov at sælge deres øl under betegnelsen, så der var 6 belgiske bryggerier og et hollandsk. Klosteret havde lavet øl i mange år, men der skal særlige omstændigheder til, for at man må kalde det et trappistbryggeri. Produktionen skal foregå på klosterets område og det skal være munkene der forestår brygningen. Om de ligefrem skal stå i deres ansigts sved og vende malten tror jeg ikke, men de skal i hvert fald have det overordnede ansvar for produktionen. Og det er nok godt, for de fleste er efterhånden noget oppe i årene.

Men der er mange trappistklostre rundt om i Europa, både i syd og nord. Også i Danmark, hvor Myrendal Kloster på Bornholm er et trappistkloster. Det blev oprettet i 1966, og nu venter vi bare på noget dansk trappistøl.

Trappistordenen er en streng udløber af cistercienserne, og i 1294 oprettede disse et kloster i Engelszell, Østrig. Det har som så mange klostre oplevet op- og nedgangstider. I 1699 brændte klosteret, men blev genopbygget med en ny kirke mellem 1754 - 64. Derefter blev det lukket i 1786 af Kejser Joseph II. Klosteret fungerede derefter som hotel og fabrik.

Men i 1925 flyttede trappistmunkene ind. Det var blevet fordrevet fra Oelenberg-klosteret i Alsace efter første verdenskrig, og i 1931 blev det ophøjet til et Abbedi. Den første abbed hed Gregorius Eisvogel ( flot navn ) og det er ham klosteret første øl er opkaldt efter.

I 1939 overtog Gestapo stedet og sendte munkene i fangelejre eller i militærtjeneste. Der var omkring 70 munke og kun en tredjedel var tilbage efter krigen. Selvom de blev forøget med munke fra Bosnien er der nu kun 7 tilbage. Så de må nok bruge lægmænd udefra til brygningen.

 
Jeg havde nok forestillet mig at det ville være en overgæret ale efter belgisk inspiration, og der er da også sådan den benævnes på Ratebeer og tilsvarende steder.  Bryggeriet omtaler den som ”ein dunkles trippel”, og i den første pressemeddelelse nævnes at der er brugt overgær. Men på flasken står der ”Bockbier” og umiddelbart synes det at være mere i overensstemmelse med smagen.
 
Det er en stærk øl ( 9,7% ), så man kan godt komme i tvivl om typen, men den mangler de krydrede belgiske noter. Der er tilsat honning, hvilket er med til at gøre den sødlig. Så den er ikke brygget efter Reinheitsgebot. Mine noter er åbenbart blevet væk, men jeg husker den som god – sødlig med karamel, og brødnoter, og som nævnt mere i centraleuropæisk stil selvom den åbenbart er overgæret.
 
Karakter 4
 
Derefter fulgte aftenens absolut mest specielle og udfordrende øl.
 
Fantôme Bryggeriet ligger i Soy i den franske del af Belgien, Vallonien. Det blev grundlagt af Dany Prignon i 1988 og brygger meget specielt Farmhouse Ale. Jeg læste om bryggeriet i de første år af min ølinteresse, men er aldrig stødt på det før nu, og så skulle det jo prøves. Jeg valgte den mørke udgave af deres øl – ”Black Ghost” på 8,0%. ”Belgian dark ale brewed with spices” lyder jo meget tilforladeligt, men vores opfattelse af øl blev udfordret.
 
Uklar, rødbrun øl med blødt skum. En duft og smag af læder og svinesti ( mine ord - de andres var værre ). Vores lokalformand Gert har besøgt bryggeriet, og kunne berette at det også lignede en svinesti, og det formodentlig ikke kan klare et besøg af levnedsmiddelkontrollen. Det er ikke spontangæret øl, selvom der absolut må være noget vildgær, der er smuttet med i processen.
 
Trods denne noget negative omtale, var øllet faktisk ikke så udrikkeligt som man skulle tro – synes nogle af os ( andre deltager vil nok være uenige ), og vores formand satte den højt i aftenens vurdering, men han havde jo også kendskab til bryggeriet i forvejen.
Bryggeriet har taget navn efter spøgelset af Grev Berthe de la Roche, der huserer i de gamle ruiner i den nærliggende La Roche-en-Ardenne
 
Karakter 3 ( måske mest for oplevelsen ).
 
Prøv den, men vær nogle stykker om at dele, for det er svært at kæmpe sig gennem 75 cl alene.
 
Kan fås hos Vinspecialisten og Ølkonsortiet i Aalborg.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar