Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

onsdag den 13. marts 2013

Tid til en øl - Arctic Circle Ale


13. Marts 2013

Det er stadig koldt. Den arktiske kulde har bredt sig ned over landet og sandelig helt ind i ølskabet. Finsk øl er ikke noget vi er så forvænt med her i Danmark, men jeg har dog stiftet bekendtskab med finske øl tidligere. Både den specielle sahti og også mere jordnære pilsnere fra industribryggerier ( købt i Spanien, hvor man åbenbart importerer en del finsk øl ).

På herregården Malmgård har man etableret et mikrobryggeri i en af de gamle kostalde. Det er lavet med EU støtte og er et besøgsbryggeri, hvilket vil sige at man kan nyde sin øl i en hyggelig pub, mens man kan se ind i bryggeriet. De brygger to serier af øl – ”Malmgård” og ”Huvila”. ”Huvila” er det finske ord for ”villa”, men om det betyder noget andet i denne sammenhæng ved jeg ikke. Men det er i denne serie de mere eksperimentelle øl findes.

Malmgård stammer fra 1606 og har været i familien Creutz eje siden 1614. Den nuværende hovedbygning blev opført i 1885 og det er muligvis denne byggestil, der hentydes til med ”Huvila”.

 
”Arctic Circle Ale” er brygget som et forsøg på at skabe en øl, der afspejler den finske natur. Malmgård ligger i det sydlige Finland – syd for polarcirklen, men her forsøger man at indfange stemningen fra de åbne vidder i det nordlige. Der er brugt rugmalt, foruden finsk malt og engelsk humle. – Og der er tilsat enebær, hvilket giver et autentisk indtryk af en vandretur i fjeldet.
Det er en dunkelbier på 7,3%. Den er mørk og klar med et bordeaux skær og man aner nogel langsomme bobler i glasset. Dejlig duft af brød og bær – solbær, enebær, og også indtryk at fyr, der  måske stammer fra humlen. Den er meget fyldig, og virker nærmest tyktflydende. De har en meget særegen smag med en bitter/besk note. Det er sikkert enebær man kan smage. Som sagt føler man sig hensat til fjeldet og alle de krydrede dufte fra de hårdføre stenplanter, men det virker næsten for specielt i øllet. Det er ikke en behagelig form for bitterhed. Minder måske lidt om en øl med malurt, som jeg tidligere har smagt. Eftersmagen er præget af en mere velkendt bitterhed fra humlen ( 60 IBU ).
Karakter 3 ( sjov at prøve, men lidt for finsk )
Købt i Ølkonsortiet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar