Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

lørdag den 16. februar 2013

Tid til en øl - Ølvalg 2012 / under 6 %


16. Februar 2012

I dag var der smagning i Ølentusiasterne med ”Bedste Ølnyhed 2012”. De sidste par år har der været afstemning i 2 kategorier – under 6% og over 6%. Et glimrende tiltag for det er ofte de kraftige øl, der løber med stemmerne, og det er ikke helt retfærdigt, for nogle at de lettere øl kan godt  være fantastiske i deres stil. Og der har de sidste par år også været fokus på at lave smagfulde, lette øl.

Det skal dog siges at de 7 finalister stort set alle lå lige under 6,0%. Der skulle egentlig kun have været 5 øl i finalen, men tre af øllene havde stemmelighed og derfor er det blevet til syv. Af de syv var der to, der var meget svære at skaffe, og det var en gåde for oplægsholderne, hvordan det var lykkedes Sune fra Vinspecialisten at få fat i dem. Men han har vel sine forbindelser. Derfor var to af øllene i nogle, store dunke. Det var for niende år i træk lykkedes Aalborg afdelingen at skaffe alle finalister. Godt gået.

 
Første øl var en IPA fra Ugly Duck. Der var - til lokalformandens store begejstring – en del IPA’er med i feltet i år. ”Simcoe & Chinook IPA” er på 5,9%. Vi fik historien om Martin Jensen, der er hentet til Indslev for at stå for Ugly Duck-serien. Se andetsteds for navnet.
Det er en klar, gylden øl med små bobler. Man mødes af en tydelig duft af mild grape, drue og pine. Vældig forfriskende. Det er også disse noter der går igen i smagen, og der sluttes af med en god bitterhed. ”Simcoe & Chinook IPA” er første øl i en serie, hvor grundstammen er den samme, men med forskellig humle ( der er også en ”Amarillo & Citra” ). Etiketten viser puslespillet med at få humlerne til at passe sammen. En dejlig frisk begyndelse.
Karakter 4
 
 
Næste øl var en jule-IPA fra samme bryggeri. Den lille and i logoet havde fået nissehue på – ”Hoppy Christmas” ( læg mærke til ordspillet ). Også denne øl var på 5,9%. Hertil var der brugt Galaxy og Chinook humle, og den er tørhumlet.
Den er lidt mørkere end den første IPA, og den virker i det hele taget lidt rundere. Bryggeriet skriver selv om appelsin og lemon, men jeg synes ikke det træder tydeligt frem. Aromaen er nærmest neutral og smagen er altså rundere og sødere, selvom der også her afsluttes med fin bitterhed.
Karakter 3+
 
Så kom endnu en juleøl. Denne gang fra Hornbeer – ”Julegris(k)”. En besk kommentar til bankverdenen ( længere forklaring på etiketten ). Procenten skulle have ligget på 7,0% - lige mellem indlåns- og udlånsrenten - men den var altså endt på 5,8%, hvilket gjorde at den kunne være med i denne kategori.
Det er en dunkel doppelbock. Rødbrun i farven og med lyst skum. Man mødes af en julekrydret duft, måske kanel, muskatnød eller kardemomme. En anelse frisk i udtrykket. Også lidt krydret i smagen, hvor jeg synes at fornemme et strejf af lakridsrod.
Karakter 3+
Derefter kom turen til ”Indslev Mørk Hvede” ( glemte at tage billede ). Den var deltager i Kvicly’s ølvalg, ( jeg er faktisk i tvivl om hvem der vandt ), men har siden været svær at skaffe. Vi skulle ikke selv tappe fra den hvide plastikdunk. Den blev pænt serveret i karafler.
Jeg har skrevet om den i juni 2012 og det skal retfærdigvis siges, at den var en bedre oplevelse dengang. Nu var den hældt om tre gange, og var blevet en lidt fad affære. Der var lidt toffee i duften, men de traditionelle hvedeølsnoter var svære at genkende.
 
Hornbeer kom på banen igen. Denne gang med en ”gammeldaws munkeøl”, som er brygget sammen med Carsten Bertelsen. Den lyder navnet ”Eskil”. Eskil var ærkebiskop i Lund i 1100tallet og sluttede sit liv som munk ved cistercienserklosteret i Clairvaux. Så han passer da fint til en munkebryg, men hvorfor det danske flag har så stor bevågenhed, ved jeg ikke ( især fordi det først fald fra himlen i 1218 ).
I gamle dage var øl ofte en del syrlige, da gæringsprocessen ikke var nem at styre. Derfor er det lidt usikkert om det syrlige islæt i denne øl er tiltænkt eller en fejl. Lidt jordslået aroma, let i munden og syrlig i smagen. Det var ikke en øl der opnåede mange point eller gode kommentarer og den endte på en sidsteplads ved afstemningen.
Karakter 2
 
Næste øl var en let stout på 5,5% fra Pladderballe Bryghus – Kakerlakpuler. Vi fik et veloplagt oplæg, der i malende vendinger beskrev baggrunden for dette navn. Historien var bedre en øllet. Det bedste jeg kan sige om det er ”neutral”, og jeg var ikke ene om den vurdering.
Karakter 2
 
”Neutral”kan til gengæld ikke bruges om den sidste øl i ”den lette” serie. Det Lille Bryggeri i Roskilde har sendt en del øl på markedet i år. Jeg har ikke smagt nogle af dem, men deres ”Chokolade Chili Porter” er blevet stemt ind i finalen. Den var vel nærmest udsolgt, men det er lykkedes troldmanden Sune at anskaffe den, sikkert ved hjælp af magi. Og det var en oplevelse af de mere specielle. Sort som kul, med en duft af lim og som navnet antyder - tilsat chokolade og chili. Og jeg skal love for at det holder stik. Man smager kortvarigt lidt mælkechokolade, men derefter tager chilien over og efterlader én med halsbrand et stykke tid. Der bliver renset godt ud i halsen. For en person som mig, der ikke i forvejen er særlig begejstret for chili i mad, var det en lidt for stor udfordring Jeg hældte den dog ikke ud, hvilket der var andre der gjorde. Til gengæld fik den også to førstepladser ved afstemningen til sidst, så nogle kan godt klare mosten. De har formentlig været i Mexico eller Thailand.

Karakter 2+ ( plus for modet til at eksperimentere )

Imens denne del af smagningen stod på, var der dækket op med pølsebord ( også en dejlig pate ), så jeg fik dæmpet branden ved at spise lidt brød.

Det blev øl nr. 1. der løb med sejren i kategorien ”under 6 %. Både hos mig og i den samlede vurdering – Ugly Duck ”Simcoe & Chinook IPA”.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar