Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

fredag den 2. november 2012

Tid til en øl - Ch'Ti Ambrée


2. November 2012

”Ch’ti” er et sprog ( dialekt ) man taler i det nordlige Frankrig – i den del der hedder Picardiet. Selv kalder indbyggerne det for ”picard”, men i resten af Frankrig går det under navnet ”Ch’ti”. Det er også betegnelsen for indbyggerne i Picardiet. En af mine kilder hævder at ”Ch’ti” betyder: ”Det er (lige) dig”.

Hele området er kendt for at være en fransk ølområde, hvor man især brygger ”biere de garde”. I Bénifonfaine blev Brasserie Delomel grundlagt i 1926 af tre brødre, men i 1966 overtog Roland Castelain bryggeriet og omdøbte det til Brasserie Castelain.  I 1978 overtog næste generation Yves og Annick produktionen og de udviklede allerede året efter en ny øl – ”Ch’Ti blonde”.

Ch’Ti-familien har flere medlemmer og jeg fik til aftensmaden åbnet for ”Ch’Ti Ambrée”. Det er en øl der stammer fra 1986 og den har vundet guld i 2003 og efterfølgende flere sølvmedaljer ved belgiske og franske konkurencer. Den er også blandt øllene i Michael Rudolfs bog: ” Die Besten 100 Biere der Welt” .

Visse steder nævnes det at Castelain’s øl er undergærede, men Annick Castelain skriver selv, at de brygges efter den traditionelle ”biere de garde”-metode. Hvilket vil sige at de er overgærede, men lagret ved undergærs temperatur. ”Ch’Ti Ambrée” er lagret i 6 måneder ved 0o. Sikkert i nogle at de kulminer, som området er rigt på. Det giver en renere og mere afdæmpet øl end mange af de belgiske pendanter.

Det er en smuk, rødlig øl med let orange skum. Man aner nogle få, dovne bobler. Man mødes af en duft af brød, krydderi og alkohol. Men den er ikke så stærk – 5,9%. Den er livlig i munden og giver en prikkende fornemmelse. I smagen har vi lidt karamel, lidt krydderi og lidt frugt, men intet af det træder dominerende frem. Som sagt er det mere afdæmpet. Det er ikke en øl, der råber på opmærksomhed, men der er heller ikke noget galt. Den er vældig behagelig at drikke, og det er jo formålet.

Karakter 4

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar