Bedømmelse

1 Dårlig
2 Drikkelig
3 God
4 Meget god
5 Fantastisk

tirsdag den 28. august 2012

Tid til en øl - Bie's Bryghus


28. August 2012

Inden vi tog på dansehøjskole i Sønderborg var jeg med Aalborgafdelingen af ”De Danske Ølentusiaster” på besøg hos Bie’s Bryghus i Hobro. Turen gik med toget på en såkaldt ”gak-gak-billet”. Med den kan man køre med tog og bus i Nordjylland for en flad 50’er.

 
Allerede i toget blev der budt på øl. En glimrende hjemmebryg af mærket ”Folkeblad” ( så vidt man kan se ). Så var stemningen slået an.
I Hobro gik vi til Bie’s Bryghus, der oprindelig stammer fra 1841. De er altså ældre end Carlsberg, men der har ikke været brygget øl kontinuerligt.
 

I gården holdt den fineste ølbil som kan bruges på gader og stræder.

 
Vi blev budt velkommen af  Dennis Horn, der har forpagtet restauranten. Han har tidligere været i Røverstuen i Rold og derefter på kongeskibet. Vi fik lidt historier derfra også. Øllet blev indtil for nyligt brygget af Randers/Raasted Bryghus, men nu er det Vejle Bryghus der står for en stor del af det. Der brygges i Hobro til restauranten.
 

I 1841 åbnede Antom og Frederik Bie bryggeriet , men overdrog det allerede i 1846 til deres bror – Hans Jacob. Sønner og svigersønner drev bryggeriet videre indtil 1980, hvor det måtte lukke.

 
I begyndelsen bryggede man kun hvidtøl, men i 1876 gik man over til at brygge bayersk øl med hjælp fra brygger Jacobsen fra Carlsberg. I 1913 begyndte man at producerede sodavand, hvilket ikke interesserer os her. Derimod er oplysningen om at man påbegyndte pilsnerproduktion anderledes interessant.
I 2006 grundlagde man en støtteforening til at genoptage ølproduktionen, og det blev en realitet i juni 2010.

 
Vi lagde ud med ”Hobbie”, der er den gamle pilsnertype. Den stammer faktisk fra 1876 hvor Bie havde været på kursus hos brygger Jacobsen. ( åbenbart lidt uenighed om pilsnerøllet  hos forskellige kilder ). Den er brygget af dansk og tysk malt og tysk perlehumle. Navnet er en sammentrækning af Hob(ro) – Bie.


Det er en lidt mørk pilsner ( der er også brugt lidt karamelmalt ) på 4,6%. Let maltet aroma. Smagen indledes med lidt sødlig malt, der erstattes af en frugtig bitterhed i eftersmagen. Frisk og livlig i munden. Jeg ville nok beskrive den hen i retning af en classic/wiener, men den går under betegnelsen pilsner.

Karakter 4

Vi fik en rundvisning i de gamle bygninger og den tilhørende have.
 

På rundturen blev vi budt på en ”Fyrkat”. Denne bayerske dunkel stammer også fra kurset i 1876. Den er også på 4,6% og her er brugt mere karamel- og ristet malt, men humlen er den samme.
 

Det er en mørk, rødlig øl, der føles let i munden. Aromaen er maltet med en let karamelduft. Den smager ristet – jeg synes næsten den var lidt røget. Der afsluttes med en let bitterhed.

Karakter 4
 

Der var 3 øl med i rundvisningen, og derefter skulle vi have frokostbuffet. Her var der mulighed for at smage flere øl.

Den sidste øl i smagningen var ”Pale Ale”.

 
Brygget som en ”american pale ale” med cascade og amarillo. Let sløret, orangegylden øl . Blomsteraroma, hvor der naturligvis også er en del citrusnoter ind over. Smagen er også frugtig og med en god bitterhed i eftersmagen.
Karakter 4
De 3 øl i smagningen var alle af fin kvalitet, men der var stadig 3 øl tilbage, som vi endnu ikke havde smagt. Det kunne vi så nå under maden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar